Zelf je eigen huis bouwen kan een spannende en voldoening gevende ervaring zijn. Het biedt je de mogelijkheid om je eigen stempel te drukken op je huis en om een huis te creëren dat volledig aan jouw behoeften voldoet. Maar hoe begin je aan zo’n groot project? In deze blog geven wij jou enkele tips om je te helpen bij het plannen en bouwen van je droomwoning.
Voor je begint aan jouw grote project, is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over duurzaam bouwen. In de bouwwereld verandert er regelmatig wat door nieuwe technologieën en materialen. Hoe ze vandaag een huis bouwen verschilt van een aantal jaar geleden. Ga zeker ook vragen voor advies bij architecten, aannemers en ingenieurs. Zij zullen je helpen om de juiste keuzes te maken.
Om duurzaam te bouwen, moet je uiteraard ook duurzame materialen gebruiken die lang meegaan, weinig onderhoud vragen en milieuvriendelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal van glaswol of duurzame houtsoorten. Door duurzame materialen te gebruiken, draag je niet alleen bij tot een duurzamer milieu, maar je zorgt ook voor een gezondere leefomgeving. Zo zijn sommige duurzame isolatiematerialen minder schadelijk voor je gezondheid dan traditionele isolatiematerialen, omdat ze geen schadelijke stoffen bevatten. Het is dus de moeite waard om te overwegen om duurzame materialen te gebruiken.
Door gebruik te maken van efficiënte verwarmingssystemen kan je je energierekening aanzienlijk verlagen en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp of een hybride verwarmingssysteem.
Wanneer je je huis ontwerpt, hou je best ook rekening met de ligging ervan en de oriëntatie ten opzichte van de zon. Door slimme ontwerpkeuzes te maken, kan je natuurlijke warmte van de zon benutten en energie besparen op verwarming en verlichting. Als je weet hoe de oriëntatie van je huis kan zijn ten opzichte van de zon, kan je overwegen om eventueel zonnepanelen te plaatsen. Dit is een populaire manier om je huis te verduurzamen. Let er wel op dat je jouw zonnepanelen goed moet onderhouden. Industriële cleaners kunnen bijvoorbeeld op een veilige en efficiënte manier jouw zonnepanelen reinigen voor een optimale opbrengst ervan.
Naast je zonnepanelen onderhouden, moet je ook je huis zelf regelmatig onderhouden om de levensduur te verlengen en energie te besparen. Dit geldt zowel voor de binnen- als de buitenkant van je huis. Denk bijvoorbeeld aan het ventilatiesysteem, de warmtepomp en je gevel. Door de installaties goed te onderhouden, blijven ze langer werken en voorkom je onnodige storingen of reparaties. Onderhoudstechniekers kunnen de systemen in je huis controleren op potentiële problemen. Door je huis op regelmatige basis te onderhouden, bespaar je op lange termijn kosten en de levensduur van je huis wordt verlengd.