Als je met hout gaat werken, is het belangrijk dat het een goede beschermlaag krijgt. Zeker als het hout gebruikt wordt voor buiten, kan het aangetast worden. Door bijvoorbeeld de zon of door neerslag kan hout redelijk snel kapot gaan. Er kan houtrot optreden en het hout kan zijn sterkte verliezen. Om deze reden is het belangrijk om het hout op een goede manier te behandelen met bijvoorbeeld tuinbeits. De beits zorgt voor een bescherming van het hout, waardoor de kans op houtrot aanzienlijk kleiner wordt. In dit blog bericht willen we je graag enkele tips geven over hoe je het hout het beste kunt behandelen.

Transparante of gekleurde beits gebruiken

Op het moment dat je de keuze hebt gemaakt voor het beitsen van hout, kun je nog steeds verschillende kanten op. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een transparante beits te gebruiken. Deze beits zorgt ervoor dat het hout beschermd wordt tegen bijvoorbeeld houtrot. Daarnaast wordt de kleur van het hout niet anders. Hierdoor blijft het in de kleur zoals je hem gekocht hebt. In sommige gevallen wil je deze kleur echter niet behouden. In dit geval kun je in plaats van een transparante beits juist een gekleurde beits kiezen. Het gebruik van zwarte beits zorgt er bijvoorbeeld voor dat het hout een mooie zwarte kleur krijgt.

Verschil tussen lakken en beitsen

Veel mensen denken dat lakken hetzelfde is als beitsen. Dit is echter helemaal niet waar. Lakken zorgt wel voor een beschermlaag op het hout, maar dit dringt niet door in het hout. Beits daarentegen dringt wel diep door in het hout. Vervolgens zorgt de beits voor een grote bescherming van het hout en heeft het een vochtregulerende werking, Dit betekent dat het hout veel beter tegen vocht kan en de kans op houtrot veel kleiner is. Bij het gebruik van lak is de bescherming ook goed voor het hout, maar de vochtregulatie is minder. Hierdoor is het verstandig om voor beits te kiezen als het hout veel in aanraking komt met vocht.

Ga jij aan de slag met onbewerkt hout? Zorg er dan voor dat je een kijkje neemt op Wovar.nl. Hier vind je alles wat je nodig hebt om je hout te behandelen.

Wat gebeurd met hout dat niet behandeld is?

Als het hout onbehandeld blijft, kan dit grote gevolgen hebben. Heb je bijvoorbeeld een tuinhuisje gemaakt met hout, maar is dit hout niet behandeld? Dan kan het hout snel gaan rotten. Voornamelijk de onderkanten van het tuinhuisje kunnen dan houtrot krijgen. Hier is het namelijk het meest vochtig. Vervolgens kan het hout zompig worden, waardoor het niet meer sterk genoeg is. Uiteindelijk kan de houtrot ervoor zorgen dat het huisje instort en niet meer veilig is. Daarnaast kan ook de kleur van het hout veranderen. Door de zon kan het hout namelijk gaan vergrijzen.

Hoe breng je beits op hout aan?

Het aanbrengen van beits lijkt een moeilijke opgave, maar dat is het zeker niet. De tuinbeits kun je namelijk gemakkelijk aanbrengen op het hout met een roller of een kwast. Zorg er eerst voor dat je de beits met terpentine verdund. Hierdoor trekt de beits beter in het hout. Schilder vervolgens de beits op het hout. Hiervoor dien je wel met de nerf mee te schilderen. Als er druppels ontstaan, is het belangrijk om deze meteen weg te vegen. Dit proces doe je totdat je alle stukjes hout hebt gehad. Zowel de voor als de achterkant van het hout. Laat het hout drogen en de beits zit er in!

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons