Heeft jouw gazon een complete make-over nodig? Als je meer onkruid dan gras hebt en niets lijkt de kale plekken te verbeteren, is het misschien tijd om alles opnieuw te beginnen. Gebruik deze stapsgewijze gids om jouw grasvelden een frisse start te geven.

Analyseer het probleem

Voordat je een gazon renoveert, is het belangrijk om het grotere plaatje te bekijken. Neem de tijd om het probleem te identificeren om vergelijkbare problemen na herbeplanting te voorkomen. Als je bijvoorbeeld engerlingen gaat bestrijden, is het noodzakelijk om ze eerst te behandelen voordat je verder gaat.

Maai het gras kort

Maai je het dode gras zo kort mogelijk. Het lijkt misschien tegenstrijdig om het gras volledig kort te wieken als onderdeel van het herstelproces, maar deze lage maaihoogte voorkomt dat de dode planten te veel schaduw werpen op het nieuwe gras, terwijl de resten van hun wortels intact blijven om erosie te voorkomen totdat nieuw gras kan groeien.

Verticuteren

Met gras verticuteren verwijder je overtollig organisch materiaal en belucht je de grond, waardoor het nieuwe gras kan wortelen. Laat slechts een dun laagje strooisel op de grond liggen. Hark vervolgens de resterende rommel weg. Je weet dat je genoeg hebt geharkt wanneer je evenveel kale grond als dode grasstengels ziet. Verdeel vervolgens een dun laagje compost over de grond en hark het gelijkmatig in.

Het gazon opknappen een complete gids

Zaai nieuw gras

Nu is het tijd om nieuw gras te zaaien. Volg de instructies op de verpakking om te bepalen hoeveel zaad je moet gebruiken. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid zaad te zaaien, anders kan jouw gazon dun en ongelijkmatig worden. Verspreid het zaad gelijkmatig in een noord/zuid en oost/west richting om kale plekken te voorkomen.

Bewateren

Zodra alles is geplant, moet je het gazon vochtig houden. Zorg er de eerste week of zo na het planten voor dat de grond niet uitdroogt. Daarna, wanneer het gras begint te groeien, hou je de bodem vochtig, maar niet doorweekt. Dit kan betekenen dat je in het begin meerdere keren per dag water moet geven.
Het is ook belangrijk om gelijkmatig water te geven om te voorkomen dat jouw zaad wegspoelt en kale plekken creëert.

Bemesten

Als de grasscheuten ongeveer een centimeter lang zijn, kun je een gazonmeststof aanbrengen om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat je wacht tot er groei is, omdat je de wortels kan verbranden als je te vroeg bemest.

Maaien

Wanneer het gras ongeveer drie centimeter hoog is, is het tijd om voor de eerste keer te maaien. Dit ontmoedigt onkruid en bevordert de verspreiding van het nieuwe gras. Deze eenvoudige stap maakt een enorm verschil in het succes van het vervangen van gazons!

Zorg ervoor dat het maaimes scherp is; een bot mes kan de zaailingen uit de grond rukken. Maai vervolgens zoals je gewoonlijk zou doen om het gras op de gewenste hoogte te houden. Voor de gezondheid van jouw grasmat, snij niet meer dan een derde van de bladlengte tijdens elke maaibeurt af.

Met deze eenvoudige stappen kun je jouw gazon transformeren van een onkruid overwoekerd terrein naar een groen paradijs.

Heb je nu helemaal de smaak te pakken? Lees hier meer over de do’s & don’ts van tuinonderhoud in de zomer!

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons