Hebben de muren of plafonds in je huis vlekken die eruit zien alsof ze door water zijn veroorzaakt? Als dit het geval is, is het probleem hoogstwaarschijnlijk te wijten aan een lekkend dak. Het vinden van de bron van het lek kan een uitdaging zijn, maar het repareren van een daklekkage is doorgaans niet al te moeilijk. In dit artikel leer je een aantal eenvoudige adviezen en strategie├źn voor het lokaliseren en repareren van lekken in een dak.

Let er wel op dat als je een dak hebt dat lekt, je het zo snel mogelijk moet laten repareren. Zelfs als je er niet echt last van hebt, kun je een dakreparatie Zaandam niet uitstellen. Zelfs zeer bescheiden daklekkages kunnen in relatief korte tijd leiden tot ernstige problemen. Denk dan aan schimmelgroei, rotte kozijnen en beplating, geruïneerde isolatie en beschadigde plafonds en muren. Dat is natuurlijk zonde!

Bescherm jezelf tegen verdere verliezen door een lekkend dak

Een lekkend dak zal uiteindelijk hinderlijke en kostbare schade veroorzaken aan de binnenkant van het huis. Daarom is het essentieel dat je snel actie onderneemt om meer schade door water te voorkomen. Hoe eerder je actie onderneemt en dakdekkers inhuurt om het lek te repareren, hoe meer kans je hebt om de schade die daardoor ontstaat tot een minimum te beperken. Begin daarnaast ook zo snel mogelijk het lekkende water op te vangen met emmers of dekens en zorg er ook voor dat al je bezittingen naar een veilige plaats worden gebracht.

Ga op zoek naar het lek

Ga op zoek naar het lek

Het lokaliseren van daklekkages is de volgende stap. De aanwezigheid van lekkagesporen op het plafond of langs de muren is een duidelijk teken van een lekkend dak. Voordat je probeert het lek te repareren, moet je het eerst lokaliseren waar het water vandaan komt. Dit lijkt misschien een eenvoudige taak, maar in werkelijkheid kan het een hele uitdaging zijn. Water valt immers zelden in een perfect verticale lijn. In de meeste situaties zal het water zich al een heel eind verplaatst hebben binnen de structuur van je dak.

Daarnaast is een lekkend dak in de meeste gevallen het gevolg van gebreken in het dak. Het verdient de voorkeur om te zoeken naar gebreken aan het dak zelf om de bron van het lek te vinden. Denk aan dakpannen die gebarsten, scheef of ontbrekend zijn, maar denk ook aan gebreken in de schoorsteen. Lekken kunnen ook veroorzaakt worden door de gevelverbindingen met naburige daken of door koepels op het dak.

Het dak zelf repareren?

Het is aan te raden om een ervaren dakdekker een lek in een hellend dak te laten repareren. Beschouw je jezelf als enigszins handig en wil je zelf een eerste poging doen om het lek te repareren? Dan kun je ook zelf het dak op gaan, maar wees je ervan bewust dat je hiermee wel een bepaald risico neemt.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons