Het installeren van led-inbouwspots is een goed idee als je je interieur een simpele upgrade wilt geven. Deze spots zorgen niet alleen voor een moderne en strakke uitstraling, maar zijn ook energiezuinig en duurzaam. Wil je zelf aan de slag met het aansluiten van led-inbouwspots? Volg dan dit handige stappenplan!

Stap 1: Voorbereiding en planning

Een goede voorbereiding is het halve werk! Denk voordat je begint na over de volgende punten:

  • Bepaal waar je de inbouwspots wilt plaatsen en hoeveel je er nodig hebt;
  • Zoek uit welke led-inbouwspots voor jouw situatie het meest geschikt zijn. Je kunt bijvoorbeeld variëren in kleurtemperatuur, maar ook kijken naar dimbare verlichting;
  • Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt voordat je begint. Handig gereedschappen zijn in ieder geval een inbouwzaag, kabels, schroevendraaier, een spanningstester en kroonstenen;
  • Veiligheid voor alles: schakel altijd de stroom uit in de meterkast, voordat je aan de installatie van de inbouwspots gaat werken.

Stap 2: Markeren en gaten boren

Gebruik een potlood en een meetlint om de exacte plekken van de inbouwspots op het plafond of de muur te markeren. Zorg er daarbij voor dat de verdeling gelijkmatig is, want daarmee krijg je een mooi lichtbeeld. Gebruik een gatenzaag die geschikt is voor het materiaal van je plafond (bijvoorbeeld gips of hout) en boor de gaten op de gemarkeerde plaatsen. Controleer of de spots goed in de gaten passen zonder dat ze te strak of te los zitten.

Stap 3: De bekabeling aanleggen

Voor een correcte werking van de spots moet je de elektriciteitsdraden op de juiste manier aansluiten. Gebruik een spanningstester om te controleren of er geen stroom meer op de draden staat. Trek daarna de bedrading door het plafond naar de verschillende inbouwspots. Gebruik eventueel een kabelgoot of flexibele buis voor extra bescherming. Daarna kun je de spots met elkaar verbinden met een parallelle schakeling. Die term ken je misschien nog wel van de natuurkundelessen op school, waarin uitleg werd gegeven over serieschakeling en parallelle schakeling. Bij serieschakeling gaan alle lampjes uit wanneer er een lampje kapot is. Dat is natuurlijk niet praktisch bij spotjes. Met een serieschakeling zorg je ervoor dat de spots onafhankelijk van elkaar werken en niet allemaal uit gaan wanneer er één kapot is. Je kunt eventueel ook nog een hotelschakeling overwegen. Dat betekent dat je de lampen met meerdere schakelaars kan bedienen. Dit is vooral praktisch in ruimtes met verschillende ingangen.

Stap 4: Aansluiten van de spots op de stroomvoorziening

Als de kabels op hun plaats zitten, is het tijd om de spots daadwerkelijk aan te sluiten. Let op dat je de draden correct op elkaar aansluit. Maak de bruine draad (fase) vast aan de L-aansluiting, de blauwe nuldraad aan de N-aansluiting en de geelgroene draad aan de aarding. Je kunt kroonstenen of lasklemmen gebruiken om de verbindingen stevig en veilig te maken. Plaats daarna de spotjes in de gaten en zorg ervoor dat ze goed vastzitten met de bevestigingsveren.

Handig stappenplan voor het zelf aansluiten van led-inbouwspots

Stap 5: Testen van de verlichting

Voordat je de installatie afrondt, is het belangrijk om de verlichting te testen. Zet daarvoor de stroom weer aan. Gebruik de schakelaar om te controleren of de spotjes correct werken. Let er daarbij op dat alle lampjes evenveel licht geven en dat er geen flikkeringen optreden. Problemen hiermee kunnen verschillende oorzaken hebben en de kans hierop is groter wanneer je spotjes van verschillende merken gebruikt. Het gebruik van lange kabels kan ook leiden tot spanningsverlies, waardoor het eerste spotje feller schijnt dan het achterste. Gebruik dikke kabels van goede kwaliteit om dit te voorkomen.

Stap 6: Afwerking en optimalisatie

Werkt alles zoals het moet? Dan kun je starten met de afwerking. De kabels kun je netjes wegwerken achter een plafondplaat of in kabelgoten. Test de dimfunctie bij dimbare spotjes, zodat je zeker weet dat die ook goed werken. Heb je spots met een instelbare kleurtemperatuur geplaatst? Dan kun je de lichtkleur naar wens aanpassen. Als je smart verlichting hebt kun je die instellingen zelfs regelen via een app op je smartphone. Dit is extra praktisch wanneer je in huis meer smart apparatuur hebt, zoals een slimme thermostaat. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen instellen dat de lampen en verwarming aangaan net voordat jij thuiskomt van je werk. Dit levert veel comfort en kan je  door de efficiëntie tegelijkertijd helpen met het besparen van energie.

Ideale klus voor beginner en gevorderde

Het installeren van led-inbouwspots is goed te doen als je de juiste voorbereidingen treft en veilig te werk gaat. Zolang je de stappen op de juiste wijze doorloopt en netjes werkt, zal het niet lastig zijn om deze klus tot een goed einde te brengen. Heb je nog niet eerder gewerkt met elektriciteit? Dan kan dit een extra spannend project zijn. Houd in je achterhoofd dat er niets mis kan gaan zolang je de elektriciteit eraf hebt op het moment dat je gaat klussen. En met dit stappenplan kun je eenvoudig zelf je woning voorzien van strakke en energiezuinige verlichting. Veel succes met je doe-het-zelf-project!

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons