Een installatieautomaat en een aardlekautomaat zijn beide elektrische componenten die worden gebruikt in de elektrische installatie van huizen en andere gebouwen. Ze hebben verschillende functies en zijn ontworpen om de veiligheid van het elektrische systeem en de gebruikers te waarborgen. In dit artikel ontdek je wat de voordelen zijn van beide componenten en wanneer je kiest voor welke component.
Een installatieautomaat, ook wel bekend als een groepenkastautomaat of zekeringautomaat, is verantwoordelijk voor het beheren van de elektrische stroom in verschillende circuits in een gebouw. Elke installatieautomaat is toegewezen aan een specifiek elektrisch circuit en wordt gebruikt om de stroomtoevoer naar dat circuit te onderbreken in geval van overbelasting of kortsluiting. Installatieautomaten zijn verkrijgbaar in verschillende nominale stroomwaarden en worden vaak in groepenkasten geïnstalleerd.
Een aardlekautomaat heeft naast de functie van een installatieautomaat ook de mogelijkheid om aardlekken te detecteren. Een aardlek ontstaat wanneer er een verschil is tussen de stroom die de installatie ingaat en de stroom die eruit komt. Dit kan duiden op een lekstroom naar aarde, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen. De aardlekautomaat onderbreekt de stroomtoevoer als het een aardlek detecteert, waardoor de kans op elektrische schokken wordt verminderd. Aardlekautomaten worden vaak aanbevolen, vooral in natte ruimtes zoals badkamers en keukens.
Bij Weltechniek ontdek je een uitgebreid aanbod componenten voor groepenkasten. Welke componenten voor jouw klus het meest geschikt zijn, is met name afhankelijk van de toepassing. Enkele belangrijke overwegingen:
In veel moderne elektrische installaties worden vaak aardlekautomaten gebruikt vanwege de extra veiligheidsvoorzieningen. Het is belangrijk om te voldoen aan de NEN1010 bij het kiezen en installeren van deze componenten. Meer weten of direct voordelig groepenkast componenten kopen? Kijk dan ook op de website van Weltechniek voor meer informatie en hun aanbod.