Voor de veiligheid in je woning is het van belang om geaarde stopcontacten te hebben. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen dat een aangesloten apparaat onder spanning komt te staan en zo gevaar oplevert bij aanraking. Een geaard stopcontact zorgt ervoor dat in zo’n geval namelijk de elektriciteit naar de aarde afgevoerd wordt via een aardedraad. Vanaf 1996 zo’n geaarde wandcontactdozen verplicht bij nieuwbouw of renovatie van een woning en moet de groepenkast voorzien zijn van een aardlekschakelaar. Heb jij een wandcontactdoos zonder aarde? We leggen uit je dat kunt oplossen.

Geaard stopcontact

Je herkent een geaard stopcontact aan de metalen clipjes aan de boven- en de onderkant plus de inkepingen aan de zijkant. Deze moet, naast aansluiting op de bruine draad voor de aanvoer van stroom en de blauwe draad voor de afvoer van stroom ook te worden aangesloten op een geelgroene draad. Dat is de aardedraad, die voor het ontladen en afvoeren van spanning zorgt. Bij het gebruik van een geaarde wandcontactdoos is het tevens van belang dat de stekker van het apparaat dat je erop aansluit ook geaard is. Een geaarde stekker is doorgans rond en heeft een metalen gleuf die precies past op de twee metalen pinnetjes van de geaarde wandcontactdoos.

Aardedraad in centraaldoos

Aardedraad in centraaldoos

Met alleen een geaarde wandcontactdoos, die je kunt bestellen bij Schneider Electric, ben je er nog niet. Met wat geluk vind je in de centraaldozen een geelgroene aardedraad. Centraaldozen bevinden zich in het plafond, waar ze vaak dienen als lichtpunt. Is dit het geval, dan kun je vanuit de centraaldoos een extra aardedraad trekken naar de wandcontactdoos en de wandcontactdoos vervangen door de eerdergenoemde geaarde wandcontactdoos. Je verbindt dan de nieuwe getrokken aardedraad door met de gevonden bestaande aardedraad. Hiervoor gebruik je lasklemmen.

Geen aardedraad in centraaldoos

Als je pech hebt, is er geen aardedraad aanwezig in de centraaldoos. Dan zal je een aardedraad naar de groepenkast moeten brengen. Per groep moet er een eigen een aardedraad naar de dichtstbijzijnde centraaldoos van de groep in kwestie worden gebracht. Vervolgens kun je vanuit deze centraaldoos de volgende centraaldozen op dezelfde groepen van de bedrading voorzien. Schakel voor je hiermee begint de hoofdschakelaar uit. Kies voor de centraaldoos van de groep met de kortste afstand naar de groepenkast.

Voor je begint is het van belang om te zorgen dat spanning afgeschakeld is. In het eerste gevoel hoeft dat enkel van de groep in kwestie te zijn. In het tweede geval moet de hoofdschakelaar uit om ongelukken te voorkomen.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons