Als doe-het-zelver ben je waarschijnlijk vertrouwd met de basisprincipes van veiligheid tijdens het werk: het juiste gereedschap gebruiken, instructies opvolgen en beschermende kleding dragen. Maar soms kan zelfs de meest ervaren klusser een fout maken. Daarom is het belangrijk om altijd alert te zijn op veiligheid en te weten welke extra stappen je kunt nemen om veilig te werken.
Hieronder vind je enkele essentiële tips om veilig en efficiënt te werken. Volg deze tips en je kunt met een gerust hart werken, in de wetenschap dat je alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen neemt om veilig te werken.
Veiligheid tijdens het werken is belangrijk. Niet alleen omdat je je eigen veiligheid in gevaar brengt, maar ook die van mogelijke collega’s. Zorg daarom dat je altijd de juiste beschermende kleding draagt.
Niet iedereen heeft dezelfde werkzaamheden en dus ook niet iedereen moet dezelfde beschermende kleding dragen. Denk aan beschermende kleding voor elektriciens, bouwvakkers of schilders. Maar ook voor mensen die in een laboratorium werken of in een keuken.
Een goede manier om je voor te bereiden op een klus is door een BHV-cursus te volgen. Met deze cursus maak je kennis met de basisvaardigheden en technieken om veilig en efficiënt te werken. Je leert hoe je met noodsituaties moet omgaan. Denk aan brand op de werkplek of een collega die onverhoopt eerste hulp nodig heeft.
Het volgen van zo’n cursus brengt veel voordelen met zich mee. Niet alleen vergroot het je kennis over veiligheid, maar het geeft je ook meer zelfvertrouwen om veiliger en efficiënter te werken. Hiermee voorkom je ook ongelukken en voorkom je problemen voor jezelf en anderen. Ga je voor een fysieke BHV-cursus, of past een BHV cursus online beter bij jou?
Samenwerken met een partner is belangrijk. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor de productiviteit. Door samen te werken, kan je elkaar aanvullen en ondersteunen. Jij hebt bijvoorbeeld de ervaring en kennis in huis, terwijl je partner misschien wel handige handen heeft.
Samenwerken is ook veiliger. Je kan elkaar erop wijzen als de ander iets gevaarlijks doet, je kan elkaar letterlijk en figuurlijk opvangen. Zorg dus dat je altijd een partner hebt als je aan een klus begint. Zo voorkom je ongelukken én ben je productiever!
Volg de veiligheidseisen die gelden in jouw sector op de voet. Dat betekent dat je de juiste beschermende kleding draagt, je alle veiligheidsprotocollen kent en ook de apparaten waar je mee werkt goed kent. Zorg ervoor dat ze goed zijn aangesloten en let erop dat er geen sprake is van kortsluiting.
Als je aan het werk bent, zorg er dan voor om afleidingen te minimaliseren. Maak je werkomgeving zo veilig en functioneel mogelijk. Zet al het materiaal dat je nodig hebt binnen handbereik en koppel al het elektrische materiaal aan een stekkerblok. De regel is: bewaar alle losse items op hun juiste plaats en houd de klusruimte netjes en schoon.
Wees ook voorzichtig met het gebruik van mobiele telefoons of audiomateriaal tijdens jouw werkzaamheden. Dit kan een grote afleiding zijn, waardoor je gemakkelijk iets over het hoofd kunt zien of ergens fout mee kunt gaan. Als je toch muziek luistert, doe dit dan op een lager volume of gebruik headsets met noise cancellation om de geluidsomgeving te minimaliseren.
Waarschijnlijk was je al druk bezig met je klus toen je dit artikel begon te lezen. Maar als het gaat om veilig en efficiënt werken, is het belangrijk dat je regelmatig pauze neemt.
Een goede regel is om elke twee uur een 10-minutenpauze in te lassen. Tijdens deze pauze kun je zelfs bijkomen van het werk, de spieren ontspannen en inspecteren of alle materiaal en gereedschap in goede staat is. Het helpt ook om het denkwerk te verlichten en nieuwe ideeën voor de klus op te doen.