Zelf een rookkanaal installeren kan erg ingewikkeld lijken. Veel mensen durven hun handen er niet aan te branden, omdat het wel belangrijk is dat de installatie veilig is. Maar met het juiste gereedschap en de juiste kennis, hoeft het veilig installeren van een rookkanaal helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wij vertellen je waar je allemaal op moet letten.

Veiligheid rondom de kachel

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte waar de kachel wordt geïnstalleerd veilig is en voldoet aan alle lokale bouwvoorschriften. Denk hierbij aan regels voor afstand tot brandbare materialen en het regelen van de nodige vergunningen. Het zou jammer zijn als je alle spullen in huis hebt, om er vervolgens achter te komen dat er geen toestemming is om een rookkanaal te plaatsen. Ook de materialen die je gaat gebruiken moeten getest en betrouwbaar zijn. Bij rookkanalen is dit eenvoudig te checken, omdat rookkanalen in Nederland moeten voldoen aan bepaalde keurmerken.

Locatie van de kachel bepalen

De volgende stap is het bepalen van de beste locatie voor het rookkanaal. Dit is afhankelijk van factoren zoals de plek waar je het liefst een kachel hebt staan, en uiteraard de indeling van de kamer. Het rookkanaal moet geïnstalleerd worden op zo’n manier dat er goede ventilatie mogelijk is. Bij voorkeur loopt het kanaal zo recht mogelijk omhoog door het huis. Hoe minder bochten, hoe lekkerder je kachel zal branden.

Soorten rookkanalen

Soorten rookkanalen

Nadat je bedacht hebt waar de kachel moet komen, kan de rookgasafvoer worden geïnstalleerd. Het is belangrijk om je te beseffen dat er voor verschillende soorten kachels verschillende soorten rookkanalen nodig zijn. Zo zal een houtkachel een ander type kanaal nodig hebben dan een gaskachel. Bovendien zijn rookkanalen er in allerlei soorten en maten. Het is verstandig om de instructies van de fabrikant van de kachel te raadplegen en de kachelpijpen aan te schaffen die in de handleiding geadviseerd worden.

Kachelpijpen aansluiten

We gebruiken hier even het voorbeeld van een houtkachel. Normaal gesproken worden er eerst enkelwandige of dikwandige kachelpijpen aan de kachel bevestigd. Deze zijn meestal makkelijk in elkaar te schuiven. Direct achter de kachel wordt vaak een T-stuk geplaatst. Dit handige rookkanaalonderdeel heeft een dop onderaan, waar stookresten in achter kunnen blijven. Zo komt er minder rommel in je kachel terecht. Bij de aanschaf van kachelmaterialen wordt eigenlijk altijd aangegeven welke materialen er nodig zijn om de pijpen goed aan elkaar te verbinden, zoals klembanden. Ook worden er meestal muurbeugels geadviseerd, om het rookkanaal stevig te bevestigen aan een muur.

Vervolgens zal het rookkanaal door het dak of door de muur naar buiten verlopen. Hier is het even opletten, want dit kan niet met dezelfde kachelpijpen. Door een muur of plafond plaats je een dubbelwandige kachelpijp. Dit is het begin van het dubbelwandige rookkanaal, wat doorloopt tot boven de nok van het dak. Er zijn speciale dakdoorvoeren te koop om het rookkanaal door het dak te installeren. En bovenop het dak komt uiteraard een mooie schoorsteenkap. Zo voorkom je dat er water in je rookkanaal komt, en kun je ook de trek van het rookkanaal verbeteren.

Kachel testen

Rookkanaal geïnstalleerd? Dan kan de kachel worden aangestoken en getest. Stook het vuur langzaam op, zodat de kachel en het rookkanaal kunnen wennen aan de temperatuur. Er komt daarbij vaak een vreemde geur vrij, maar geen zorgen, dit hoort erbij. Dit is meteen het goede moment om erachter te komen of er eventueel nog ergens rook uit het rookkanaal lekt.

Onderhoud

Tot slot is het belangrijk om de kachel en het rookkanaal regelmatig te onderhouden, om ervoor te zorgen dat ze veilig en efficiënt blijven werken. Denk hierbij aan het laten vegen van de schoorsteen, het schoonhouden van de kachel en het controleren op eventuele schade of slijtage.

Zo zie je, het installeren van een rookkanaal kan moeilijk lijken, maar met de juiste kennis en hulpmiddelen is het helemaal niet zo ingewikkeld. Het is vooral belangrijk om alle lokale bouwvoorschriften te volgen en de instructies van de fabrikant te raadplegen. Je kunt een kachelwinkel ook altijd om tips of advies vragen.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons