Wie handig is met de boormachine, zaag, hamer en schroevendraaier, kan zichzelf heel wat geld besparen. Je kunt dan bijvoorbeeld veel meubelen zelf maken. Dat is leuk om te doen en het zal je veel voldoening schenken. Je profiteert namelijk van het voordeel dat je alles geheel naar eigen wens op maat kunt vervaardigen. Een relatief eenvoudig karwei is het maken van een houten bed. Met de juiste materialen en goede instructies kun je direct aan de slag!

Houtsoort

Allereerst zul je moeten bepalen van welke houtsoort je de ombouw van je nieuwe bed wilt gaan maken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld grenenhout of vurenhout gebruiken. Je ziet tegenwoordig ook wel bedden die van steigerhout gemaakt zijn. Als het niet veel mag kosten, kun je zelfs van pallets een prima ombouw voor je bed in elkaar zetten. Je vindt op het internet diverse kant-en-klare instructies die compleet met de bijbehorende maten en eventuele instructievideo’s gratis beschikbaar zijn. Als je een bed gaat maken, hoef je eigenlijk alleen de ombouw in elkaar te zetten. De bedbodems koop je gewoon bij de beddenspeciaalzaak, want daar komt een zeer specifieke combinatie van techniek en materiaalgebruik kijken. Het is bij het maken van de ombouw wel van groot belang om zeer secuur te werken, want elke afwijking kan uiteindelijk gaan resulteren in een wiebelend bed.

Kraken voorkomen

Kraken voorkomen

Een ergernis van veel bezitters van een houten bed is kraken. Je hebt het bed gemonteerd en de matrassen erin gelegd, maar vervolgens merk je bij het testen al snel dat de boel kraakt. Vaak komt dit doordat de bedbodem en de ombouw ergens tegen elkaar schuren. Je kunt dit oplossen door dempend materiaal aan te brengen. Hiervoor kun je stukjes vilt gebruiken of reepjes uit de binnenband van een fiets. Wanneer je een tweepersoons bed maakt, denk dan ook aan de extra ondersteuning van het bed in het midden. Daar komt in de lengterichting een extra balk, die bedoeld is om de matrassen te ondersteunen.

Dezelfde stijl

Een van de voordelen van het zelf maken van een bed is het feit dat je de rest van de slaapkamer in precies dezelfde stijl kunt uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld de nachtkastjes en de linnenkast van dezelfde houtsoort maken, zodat je slaapkamer echt eenheid uitstraalt. Denk ook aan eventuele plankjes aan de muur, een mooi wandrek of een bijzettafeltje in dezelfde stijl.

Handige tips

  1. Maak een gedetailleerd ontwerp: Voordat je begint, maak een gedetailleerde tekening van het bedontwerp. Bepaal de afmetingen (lengte, breedte, hoogte) en bedenk hoe de verschillende onderdelen aan elkaar worden bevestigd.
  2. Stevige constructie: Zorg voor een stevige constructie, vooral bij de verbindingen. Gebruik technieken zoals houten deuvels, schroeven of hoekijzers om ervoor te zorgen dat het bedframe stabiel en duurzaam is.
  3. Denk aan de lattenbodem: Zorg voor voldoende ondersteuning voor de matras. Een goed ontworpen lattenbodem is essentieel. Zorg dat de latten dicht genoeg bij elkaar liggen om doorzakken te voorkomen.
  4. Afwerking en veiligheid: Schuur alle oppervlakken glad om splinters te voorkomen. Rond scherpe randen af voor veiligheid. De afwerking, zoals lakken of oliën, beschermt het hout en verlengt de levensduur van je bed. Kies een afwerking die past bij de stijl van je slaapkamer en zorg ervoor dat het product veilig is voor gebruik binnenshuis.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons