Je ziet het weer steeds vaker: een erfafscheiding op basis van planten, in plaats van een schutting of hek. De echte tuinliefhebber had vaak al een voorkeur voor een groene afrastering, maar ook de mensen die niet per definitie over groene vingers beschikken, zien geleidelijk weer de voordelen van een echte haag rond de tuin. Goed voor de biodiversiteit, relatief voordelig in aanschaf en onderhoud. Bovendien levert het een mooie aanblik op, dat doet ook je mentale welzijn goed.

Zomer en winter je privacy behouden

Veel mensen vinden het belangrijk om in de achtertuin wat privacy te hebben. Vaak is het de plek waar mensen lekker van de zon willen genieten. Als iedereen dan zomaar de tuin in kan kijken, voelt dat voor sommigen wat ongemakkelijk. Met een schutting heb je dat probleem niet, maar ook wanneer je een haag plant, kun je inkijk heel goed voorkomen. Het is dan wel zaak om een soort te kiezen die goed dicht vertakt is. Een beukenhaag is zeer geschikt om jouw privacy te waarborgen en wordt alom geroemd vanwege het mooie blad. Deze bladeren verkleuren weliswaar onder invloed van de seizoenen, maar zullen over het algemeen wel aan de plant blijven hangen.

Snelgroeiend en sierlijk van vorm

Snelgroeiend en sierlijk van vorm

Een andere topper op het gebied van hagen die veel privacy bieden is de laurierhaag. De laurierkers is een wintergroene haagplant die op jaarbasis wel tot een halve meter in hoogte kan groeien. Het is dus een flinke jongen en daarom wat minder geschikt voor een heel kleine tuin. Wie een laurierhaag van Haagplanten in zijn tuin zet, hoeft er niet veel per strekkende meter te planten, omdat de plant ook in de breedte nog aardig kan groeien. Het is wel zaak om het snoeien goed bij te houden, anders zal de plant niet de gewenste vorm krijgen. En pas op met water geven, want van een drassige grond houdt deze plant niet.

Een poort in combinatie met een haag

Als privacy de basisgedachte is, zul je doorgaans niet willen volstaan met een open toegang van de tuin. Je kunt een stalen poort plaatsen, maar daar kunnen pottenkijkers gemakkelijk doorheen gluren. Je zou in plaats hiervan een houten poort kunnen plaatsen, door twee palen in de grond te slaan en hiertussen de poort op de hangen. Daarmee ontneem je passanten volledig het zicht op de tuin.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons