Steeds meer mensen maken de overstap naar ecologische verf, omdat het beter is voor het milieu en de gezondheid. Ecologische verf bestaat uit natuurlijke en biologische ingrediƫnten en bevat minder chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid en het milieu. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen twee populaire soorten ecologische verf: kalkverf en leemverf. Beide zijn duurzaam en milieuvriendelijk, maar er zijn enkele belangrijke verschillen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste verf voor jouw project.

Kalkverf: natuurlijk en ademend

Kalkverf is een natuurlijke en milieuvriendelijke verfsoort die een mooie natuurlijke uitstraling en unieke kleurschakeringen geeft aan je interieur. Kalkverf is dampdoorlatend, wat betekent dat het vocht kan absorberen en afgeven aan de omgeving, waardoor het schimmelvorming tegengaat en geuren neutraliseert. Het is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovaties van historische gebouwen en kan op verschillende ondergronden worden aangebracht, zoals minerale ondergronden, gipsplaten, behang en leem. Kalkverf is verkrijgbaar in een verscheidenheid aan kleuren en er zijn verschillende verftechnieken mogelijk om unieke effecten te creƫren.

Leemverf: sfeervol en vochtregulerend

Leemverf is een ander type ecologische verf dat voornamelijk bestaat uit leem, water, krijt, zand en zetmeel. Het staat bekend om zijn sfeervolle aardetinten en draagt bij aan een gezonder leefklimaat door de ademende werking, waardoor het vochtgehalte in huis gereguleerd wordt. Leemverf kan worden aangebracht op verschillende ondergronden, zoals beton, metselwerk, pleisters, behang, giprocplaten en stofbespanning. Net als kalkverf, is leemverf vrij van giftige stoffen en helpt het bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis.

verfv

Kalkverf versus leemverf: wat zijn de verschillen?

Hoewel zowel Kalkverf als Leemverf milieuvriendelijke opties zijn, zijn er enkele verschillen tussen de twee. Kalkverf heeft een uitstekende dekking en is waterdamp doorlatend en onbrandbaar, waardoor het ook geschikt is voor natte ruimten. Leemverf daarentegen is vooral bekend om zijn sfeervolle aardetinten en bijdrage aan een gezonder leefklimaat door de ademende werking. Beide soorten verf zijn damp-open en bevatten geen giftige stoffen, maar kalkverf heeft een betere bescherming tegen schimmelvorming en geurabsorptie.

Waar kun je ecologische verf kopen?

Eco-bouwmaterialen is een uitstekende bron voor het vinden van milieuvriendelijke verfalternatieven. Zij bieden een selectie van 100% natuurlijke en ecologische kalkverven van merken zoals Auro, evenals leemverven van merken zoals Tierrafino en Ecotec. Bovendien biedt Eco-bouwmaterialen ook een breed assortiment aan andere natuurlijke verven, zoals natuurverf op waterbasis, verf op lijnoliebasis en natuurlijke beitsen. Deskundigen van Eco-bouwmaterialen kunnen vrijblijvend advies geven en je helpen bij het maken van een keuze.

Conclusie: kies de ecologische verf die bij jou past

Afhankelijk van je voorkeur en de vereisten van jouw project, kan zowel kalkverf als leemverf een uitstekende keuze zijn. Beide soorten ecologische verf zijn beter voor het milieu en je gezondheid dan traditionele verf. Kies voor kalkverf als je op zoek bent naar een natuurlijke uitstraling, unieke kleurschakeringen en extra bescherming tegen vocht en schimmel, en kies voor leemverf als je een sfeervolle aardetint en ademende werking prefereert. Vergeet niet om advies in te winnen bij deskundigen, zoals die van Eco-bouwmaterialen, om de beste keuze voor jouw situatie te maken.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons