Duurzaamheid is momenteel een belangrijk thema, ook als het gaat om klussen. Als doe-het-zelver kun je meer doen dan alleen je huis opknappen: je kunt tegelijkertijd bijdragen aan een beter milieu. Duurzaam klussen betekent niet alleen minder verspilling, maar ook bewuste keuzes in materialen. In dit artikel lees je hoe je als thuisklusser eenvoudig duurzame keuzes kunt gaan maken.

1. Kies voor duurzame materialen

Een van de belangrijkste stappen is het kiezen van de juiste materialen. Kijk goed naar de herkomst en milieuvriendelijkheid van wat je koopt. Denk bijvoorbeeld aan hout met een FSC-keurmerk dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Ook op het gebied van verf kun je milieubewuste keuzes maken. Sikkens verf bevat bijvoorbeeld weinig schadelijke stoffen, wat beter is voor mens en milieu. De meeste verfsoorten van dit merk hebben een A+ label op ‘Indoor Air Quality’, waardoor het een verantwoorde keuze is voor binnengebruik. Daarnaast zijn er zelfs oplosmiddelvrije varianten verkrijgbaar. Een ander aspect van duurzaam materiaalgebruik is de kwaliteit. Investeer liever wat meer in professioneel materiaal dat langer meegaat, omdat dit uiteindelijk een stuk duurzamer is.

2. Beperk energieverbruik

Duurzaam klussen betekent ook slim omgaan met energie. Bij grotere verbouwingen kun je denken aan het verbeteren van de isolatie, zodat je minder energie kwijt bent aan verwarming en koeling. Ook tijdens het klussen zelf kun je slim energie besparen. Gebruik hiervoor gereedschap dat energiezuinig is, zoals apparaten met een A++ label. Laat daarnaast machines niet onnodig lang draaien en gebruik duurzame LED verlichting (eventueel op zonne-energie) tijdens je projecten.

Beperk energieverbruik

3. Verminder afval

Probeer slim te plannen zodat je niet onnodig veel materiaal aanschaft. Probeer het materiaal dat overblijft te gebruiken voor andere projecten in plaats van dat je het weggooit. Ook bij sloopwerk is het verstandig om te kijken wat je nog kunt hergebruiken. Oude deuren, planken en tegels kunnen vaak nog een tweede leven krijgen. Echt afval kun je het beste gescheiden afvoeren zodat het op de juiste manier gerecycled kan worden.

4. Investeer in de lange termijn

Kijk niet alleen naar het doel van je huidige project, maar denk ook aan de lange termijn. Investeer in materialen en oplossingen die zo lang mogelijk meegaan en weinig onderhoud nodig hebben. Na verloop van tijd zal dit juist voordeliger zijn, omdat het minder gauw aan reparatie of vervanging toe is! Dat scheelt ook weer een hoop nieuwe materialen in de toekomst.

Met deze eenvoudige tips kun je bewustere en duurzamere keuzes maken als doe-het-zelver.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons