Een verbouwing kost geld. De investering levert echter ook een hoop op. Denk bijvoorbeeld aan meer comfort en woongenot, al is dit niet gemakkelijk hier een financiële waarde aan te hangen. Dat is wel het geval als het gaat om verduurzaming. Door je woning te verduurzamen kun je immers besparen op je energierekening. Bovendien stijgt de woningwaarde door een beter energielabel. Ook een woning groots renoveren en aanpassen aan de moderne tijd maakt een woning meer waard. Hoeveel een woning meer waard wordt? Dat hangt af van wat je doet of welke werkzaamheden je laat uitvoeren. Welke verbouwingen het meeste opleveren? Hieronder vind je een top drie, met grove schattingen als het gaat om het rendement van de investering.

1. Je woning verduurzamen

De prijzen voor gas en elektra zijn het afgelopen driekwart jaar sterk gestegen. Daarnaast krijgen de plannen om woningen geheel gasloos te laten zijn in 2050 steeds meer vorm. Het is dus ook niet gek dat het energielabel een steeds belangrijkere rol is gaan spelen bij de waardebepaling van een huis.

Steeds meer mensen hechten veel waarde aan een energiezuinige woning. Het nemen van energiebesparende maatregelen zou goed momenteel de grootste waardevermeerdering kunnen opleveren. Verduurzamen wordt financieel nog eens extra aantrekkelijk gemaakt door subsidies, en de mogelijkheid een hogere maximale hypotheek af te sluiten (106 in plaats van 100 procent van de woningwaarde). De sowieso al gestegen woningprijzen maken het in veel gevallen mogelijk een extra hypotheek te nemen door de overwaarde, maar je kunt ook geld lenen voor een verbouwing.

Geschat wordt dat je 80 tot wel 100 procent van een dergelijke investering terugverdient door een waardevermeerdering van je woning.

2. Meer woonruimte creëren

Meer woonruimte creëren

Tijdens de coronacrisis moesten mensen opeens op grote schaal thuiswerken. Verwacht wordt dat mensen ook in de toekomst graag een goede werkplek houden, met het oog op hybride werken. Maar woonoppervlakte is schaars in ons land, en daardoor kostbaar. Vooral in de Randstad, en stedelijke gebieden. Wil je je woning meer waard maken, dan is het interessant om meer ruimte te creëren. Het kan hierbij zowel gaan om meer oppervlakte (vierkante meters) als om inhoud (kubieke meters).

Een dakkapel laten plaatsen is een van de minst ingrijpende en goedkoopste manieren om meer ruimte te realiseren. Grotere verbouwingen, zoals het geschikt maken van een garage of zolder voor bewoning of het laten plaatsen van erker, serre of uitbouw, vragen een grotere investering maar leveren ook meer extra ruimte op. Hoeveel de investering oplevert hangt onder af van de locatie van de woning en de gebruikte materialen.

Geschat wordt dat je 70 tot wel 100 procent van de kosten van een dergelijke verbouwing  terugverdient door een waardevermeerdering van je woning.

3. Je woning renoveren of groot (achterstallig) onderhoud uitvoeren

Door de krapte op de woningmarkt staan potentiële kopers soms te dringen bij woningen die te koop komen of staan, en wordt er flink overboden. Dit zou verkopers ertoe kunnen verleiden helemaal geen geld meer in hun woning te steken. “De woning wordt immers toch wel verkocht.” Hoewel dit mogelijk soms waar was, heeft het ook een keerzijde. Juist doordat mensen namelijk al een maximale hypotheek moeten afsluiten voor de aanschaf, blijft er geen geld meer over voor een verbouwing. Geïnteresseerden bieden dus minder, om meer geld over te houden om te verbouwen.

Verouderd schilderwerk of een lekkende dakgoot hebben dus zeker een negatieve invloed op de woningwaarde. Daarnaast verkoopt een netjes afgewerkte woning nu eenmaal beter, en heb je zelf tot de sleuteloverdracht ook nog eens meer woonplezier.

Geschat wordt dat je 60 tot wel 100 procent van een renovatie of groot onderhoud terugverdient door een waardevermeerdering van je woning.

Verbouwingen leveren soms een hoop gedoe op en vragen soms een flinke investering, maar je ziet dat dit (naast meer woongenot) zich vaak ook weer terugverdient!

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons