Wist je dat je vanaf 2026 moet kiezen voor milieuvriendelijke opties als je je oude cv-ketel wilt vervangen? Het goede nieuws is dat de overheid bepaalde subsidies heeft uitgetrokken om de overgang naar een milieuvriendelijke verwarming aan te moedigen. Een van deze subsidies is de ISDE-subsidie. Het kan een moeilijke beslissing zijn als je momenteel op het punt staat om je oude cv-ketel te vervangen. Ga je direct voor duurzaam? Kies je voor hybride, of ga je voor een zuinige HR-ketel? Laten we eens kijken naar de dingen die jij allemaal moet weten als je een cv-ketel gaat installeren.

Nieuwe gasketel wet

Ten eerste is het goed om te weten dat je vanaf 1 april 2023 niet meer zelf een cv-ketel mag repareren of installeren. Dit is volgens de wet verboden. Ook die handige buurman mag dit niet meer voor jou doen. Waarom is deze wet in het leven geroepen? Er zijn namelijk enorm veel ongevallen door koolmonoxide in Nederlandse huishoudens. Wist je dat er jaarlijks wel 15 mensen overlijden aan koolmonoxidevergiftiging? Daarnaast belanden er honderden in het ziekenhuis. De oorzaak hiervan is dat cv-ketels niet op de juiste manier worden geïnstalleerd. Kies dus voor een zuinige cv ketel consumentenbond en laat de installatie over aan een professional.

Kies een gecertificeerde installateur

Kies een gecertificeerde installateur

De conclusie is dat je dus altijd moet kiezen voor gecertificeerde installateurs als je je ketel wilt laten vervangen of repareren. Je moet dus op zoek gaan naar een professional die hier de juiste certificaten voor heeft. Jij moet er trouwens zelf voor zorgen dat het bedrijf gecertificeerd is, of je nu een opdrachtgever, verhuurder of woningeigenaar bent. Dubbel checken dus!

Wanneer moet je je cv-ketel eigenlijk vervangen?

Over het algemeen gaat de beste cv ketel zo’n 10 tot 15 jaar mee. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type cv-ketel dat je hebt en of je hier ook deugdelijk onderhoud aan hebt laten uitvoeren. Maar wanneer is het tijd voor een nieuwe cv-ketel? Een cv-ketel ouder dan 15 jaar is vaak niet meer efficiënt. Dat betekent dat je beter een nieuwe cv-ketel kunt aanschaffen, aangezien deze zuiniger is en je dus aanzienlijk wat geld kunt besparen op je energierekening. Maar ouderdom is niet de enige reden om je cv-ketel te vervangen. Sommige cv-ketels vertonen kleine defecten. Dit moet je echt goed in de gaten houden, want je wilt in de winter niet met een kapotte cv-ketel opgescheept zitten. Daarnaast kan het best wel lang duren voordat de kamer op temperatuur is. Ook dit is een teken dat de efficiëntie van je cv-ketel afneemt. Tot slot kan het zijn dat je cv-ketel aan vervanging toe is wanneer je de gasrekening ziet stijgen. Dit wijst op een versleten cv-ketel, en dan kun je maar beter een nieuwe aanschaffen. Je kunt hiermee grotere reparatiekosten vermijden, en het kan je een hoop energie besparen.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons