Steeds meer mensen nemen een airco in de slaapkamer of werkkamer nu de Nederlandse zomers steeds warmer worden. Er zitten namelijk heel wat voordelen aan het hebben van een airco. Overweeg jij om een airco te kopen? Dan ben jij vast benieuwd naar de 4 meest gestelde vragen over airco’s.

Hoeveel geluid maakt een airco?

De technologie in airco systemen heeft de afgelopen tijd zeker niet stil gestaan. Zo worden airco’s steeds duurzamer en worden ze ook op andere vlakken verbeterd. Zo ook op het gebied van geluid. Wanneer je een airco in de slaapkamer installeert zodat je ‘s nachts beter slaapt, in een prettiger klimaat, wil je uiteraard niet wakker gehouden worden van het geluid. Met die gedachte in het achterhoofd worden airco’s steeds verbeterd met de nieuwste technologieën.

Het geluid van een airco wordt gemaakt door de ventilator die zich in de binnenunit van het systeem bevindt. Dit is het onderdeel dat het mogelijk maakt om koude of warme lucht door de kamer te blazen. In de buitenunit bevindt zich ook een ventilator met daarbij een compressor. Beide ventilatoren produceren geluid. Doordat de buitenunit harder blaast dan de binnenunit, leidt dat tot meer luchtverplaatsing – wat automatisch gepaard gaat met meer geluidproductie. Gelukkig zijn er wel regels omtrent geluidsproductie: het maximale aantal decibel dat een airco mag produceren is slechts 40 dB. Je kunt dit vergelijken met een rustige huiskamer of een stil klaslokaal. Je hoort wel iets, maar het geluid is erg op de achtergrond.

Moeten de ramen en deuren dicht als de airco aanstaat?

Moeten de ramen en deuren dicht als de airco aanstaat

Om de airco optimaal en zo zuinig mogelijk in gebruik te hebben is het verstandig om ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden. Het is echter niet noodzakelijk om het systeem te laten functioneren. Het is hierbij wel belangrijk dat je rekening houdt met het koelvermogen van een airco. Wanneer je deuren en ramen openlaat, heeft dit invloed op het energieverbruik. Wanneer de buitentemperatuur hoger is dan binnen zal de airco harder moeten werken om dezelfde temperatuur te bereiken. In sommige gevallen zul je merken dat het de airco niet lukt om de gewenste temperatuur te bereiken. Houd daarom zoveel mogelijk de deuren en ramen dicht voor een optimale werking.

Kan ik meerdere ruimtes koelen met één airco?

Ja dat kan zeker! Een multi-split airco kan dan een interessant systeem zijn. Wanneer je voor dit type airco kiest, kunnen er maar liefst 2 tot 5 binnenunits koelen met één buitenunit. Dit is ideaal voor als je meerdere slaapkamers wilt koelen of als je ook graag je werkkamer en/of woonkamer zou willen koelen. Per ruimte moet berekend worden hoeveel vermogen de binnenunit nodig heeft. Wanneer je geïnteresseerd bent in dit systeem is het daarom verstandig om je te laten adviseren door een professionele organisatie die airco’s verkopen én installeren.

Kan een airco ook een ruimte koelen die groter is dan 50m2?

Heb je een grote woonkamer, wil je een groot kantoorpand of een andere grote ruimte verkoelen? Dan heb je een airco nodig met veel vermogen om de hele ruimte goed te kunnen koelen. Om het exacte vermogen te berekenen is het nodig om aanvullende informatie door te geven aan de organisatie waar jij jouw airco systeem van plan bent te kopen. Laat je dan altijd helpen door een professional voor betrouwbaar airco advies.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons