Ben je van plan om een nieuwe tuinmuur te metselen of misschien wel je huidige muur te vervangen?

Dan is het belangrijk dat je jezelf een paar kritische vragen stelt voordat je de handen uit de mouwen steekt of toch een metselbedrijf inhuurt om een tuinmuur te laten metselen.

Een tuinmuur opzetten is namelijk meer dan alleen wat stenen op elkaar stapelen, het vereist planning, de juiste materialen en een beetje kennis van zaken. Hieronder help ik je op weg met vijf essentiƫle vragen die je jezelf moet stellen. Zo begin je goed voorbereid aan je project!

1. Welke stenen ga ik gebruiken voor de tuinmuur?

De keuze van stenen is cruciaal voor de duurzaamheid en uitstraling van je muur. Metselstenen zijn een populaire keuze vanwege hun sterke weerbestendigheid en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Maar er zijn meer opties zoals betonblokken of kalkzandsteen, die elk hun eigen voordelen hebben. Kijk wat het beste past bij de stijl van jouw huis en tuin.

2. Hoe leg ik een stevige fundering?

Een goede fundering is het halve werk. Een tuinmuur moet stevig staan, dus een solide fundering is onmisbaar. Begin met het graven van een geul van ongeveer 50 cm diep en twee keer zo breed als de muur dik moet worden. Plaats langs de lengterichting betonijzers voor extra stevigheid en ondersteun deze met bakstenen. Een goed begin is het halve werk!

3. Welk metselverband kies ik?

Het metselverband speelt een grote rol in zowel de structuur als de esthetiek van je muur. Je kunt kiezen voor een halfsteensverband, waarbij elke laag stenen verspringt, of een steensverband, waarbij de stenen recht boven elkaar liggen. Laat je keuze afhangen van de dikte van je muur en de gewenste uitstraling.

Welk metselverband kies ik

4. Hoe werk ik mijn tuinmuur af?

De afwerking van de muur bepaalt veel van de uiteindelijke look. Je kunt de stenen muur simpelweg voegen, maar denk ook aan opties zoals stucen of het bekleden met natuursteen voor een chiquere uitstraling. Het is jouw muur, dus zorg dat deze het karakter van jouw tuin weerspiegelt.

5. Wat zegt de plaatselijke regelgeving?

Voordat je begint met bouwen, is het slim om te checken welke bouwregels er gelden in jouw gemeente. Denk aan regels over de maximale hoogte van de muur en of je misschien vergunningen nodig hebt. En vergeet niet: als de muur op de erfgrens komt, overleg dan ook even met de buren!

Door deze vragen te beantwoorden voor je begin met metselen, zorg je dat je goed voorbereid bent en kom je later niet voor verrassingen te staan. En natuurlijk, als het zelf metselen je toch een te grote klus lijkt, kun je altijd een professioneel metselbedrijf inschakelen om je te helpen bij het realiseren van die perfecte tuinmuur. Veel metselplezier!

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons