Mensen die vroeger (een deel van) de gevel van hun woning wilden bekleden met een ander materiaal dan steen, kwamen al snel bij hout uit. Tegenwoordig wordt dit nog steeds gebruikt als gevelbekleding, maar er zijn steeds meer mogelijkheden. Ben je benieuwd met welke materialen je jouw gevel tegenwoordig kunt bekleden? In deze tekst zetten wij 4 alternatieven van houten gevelbekleding op een rijtje.

1. Kunststof

Kunststof is één van de populairste alternatieven van houten gevelbekleding. Als we beide materialen met elkaar vergelijken, zien we dat hout sneller gebreken gaat vertonen dan kunststof. Zo verkleurt hout bijvoorbeeld onder invloed van (zon)licht en kan het gaan rotten door vocht. Kies je voor kunststof gevelbekleding? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn. Dit materiaal is namelijk vrij van rotting en ook nog eens kleurecht. Dit betekent dat je het niet hoeft te schilderen. Het is vaak al voldoende als je de gevelbekleding van kunststof eenmaal per jaar schoonmaakt.

Als je nog niet eerder kunststof gevelbekleding gehad hebt, ben je misschien bang dat het uiterlijke verschil met hout groot is. Toch is dit verschil de laatste jaren steeds kleiner geworden. Je kunt tegenwoordig zelfs kunststof gevelbekleding met houtlook kopen. De kunststof panelen zijn dan voorzien van een houtnerf, waardoor ze vrijwel niet meer van houten gevelbekleding te onderscheiden zijn.

2. Polyester

Wie een woning of chalet een stenen uitstraling wil geven, kan ervoor kiezen om de gevel te bekleden met polyester. Deze gevelbekleding staat ook wel bekend onder de naam steenstrips. Ondanks de stenen uitstraling zijn steenstrips net zo onderhoudsvriendelijk als kunststof. Daarbij komt dat deze gevelbekleding in verschillende soorten verkrijgbaar is. Naast kunststof steenstrips kun je bijvoorbeeld ook voor leisteen gevelbekleding en natuursteen gevelbekleding kiezen. Deze laatstgenoemde gevelbekleding is van polyester, maar heeft een toplaag van natuursteen.

3. Volschuim

De meeste mensen denken niet direct aan volschuim als zij op zoek zijn naar gevelbekleding, maar toch is dit een goed materiaal om een gevel mee te bekleden. Dit materiaal wordt gemaakt van pvc en gist. De reactie die ontstaat door deze twee materialen met elkaar te mengen, levert uiteindelijk volschuim op. Volschuim panelen zijn onder meer slagvast, maar kunnen ook makkelijk verwerkt worden. Vandaar dat deze gevelbekleding onder meer veel gebruikt wordt voor chalets, maar de gevel van een woning kan er ook mee bekleed worden.

4. Aluminium

We sluiten het rijtje af met aluminium. Ook dit is waarschijnlijk niet de eerste gevelbekleding waar je aan denkt, maar er wordt tegenwoordig steeds vaker voor gekozen. Dit komt onder meer doordat aluminium bestand is tegen het wisselende weer in Nederland. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld niet bang te zijn dat het gaat roesten. Er zit ook een nadeel aan aluminium gevelbekleding, want het is vaak wat duurder dan de meeste andere soorten gevelbekleding die we hierboven noemden.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons