Sommige mensen schrikken elke keer weer als zij hun energierekening onder ogen krijgen. Als dit ook voor jou geldt, probeer je misschien minder energie te verbruiken door korter te douchen of stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt. Gaat dit voor jou niet ver genoeg? Dan kun je aanpassingen doen aan je woning om energie te besparen. In deze tekst lichten we een aantal opties uit.

1. Isoleer je woning

Tegenwoordig worden nieuwe huizen standaard goed geïsoleerd, maar vroeger was dit niet het geval. Woon je in een relatief oud huis? Dan is er mogelijk amper isolatie aanwezig. Het kan dan interessant zijn om je woning te isoleren. Warme lucht trekt dan minder snel naar buiten en dat betekent dat je op koude dagen minder hoeft te stoken. Dit zorgt er logischerwijs voor dat je energierekening daalt. Isolatie zorgt er op warme dagen bovendien voor dat de warmte minder snel naar binnen trekt, waardoor het koeler blijft in huis.

Wie zijn huis wil isoleren, heeft hier verschillende mogelijkheden voor. Zo kun jij je dak voorzien van isolatiemateriaal. Doordat warme lucht opstijgt, gaat er vaak veel ruimte via een niet-geïsoleerd dak verloren. Is je dak al geïsoleerd? Richt je dan eens tot de muren. Tussen de binnen- en buitenmuur bevindt zich mogelijk een holle ruimte (spouw). Via deze ruimte gaat vaak veel warmte verloren. Dit voorkom je door spouwmuurisolatie aan te brengen. Overweeg bovendien je ramen te vervangen door isolatieglas. Hiermee daalt niet alleen je energierekening, maar je draagt ook je steentje bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

2. Installeer zonnepanelen

Wil je energie besparen? Dan kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen te installeren op het dak van je woning. Op steeds meer Nederlandse daken zie je deze panelen vandaag de dag terug. Niet gek, want ze wekken energie op als de zon erop schijnt. Doordat je zelf energie produceert, hoef je minder af te nemen van een energiemaatschappij. Het logische gevolg hiervan is dat je energiekosten dalen.

Installeer zonnepanelen

3. Kies voor een warmtepomp

Veel nieuwbouwhuizen worden verwarmd met behulp van een warmtepomp, maar oudere huizen hebben vaak nog een cv-ketel. Als jij je woning goed geïsoleerd hebt, kun je overwegen om deze ketel te vervangen door een warmtepomp. Doordat dit apparaat volledig op stroom werkt, wordt je woning een stuk duurzamer verwarmd. Dit is zeker het geval als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, want je wekt dan zelf de energie op die je warmtepomp verbruikt.

4. Vervang houten kozijnen door kunststof

Vroeger waren houten kozijnen standaard, maar tegenwoordig wordt er steeds vaker voor kunststof gekozen. Niet gek, want kunststof heeft een hogere isolatiewaarde dan hout. Wil jij je woning uitbouwen en komt er een schuifpui in de achtergevel? Kies dan voor een kunststof schuifpui in plaats van een houten. Je bespaart dan niet alleen energie, maar bent ook minder tijd kwijt aan onderhoud. Kunststof hoeft namelijk niet eens in de zoveel jaar geverfd te worden en hout wel. https://www.kozijnen-tips.nl/ heeft een breed assortiment aan verschillende soorten kozijnen. Je kunt hun website eens

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons