Je hoeft niet per se groene vingers te hebben om je planten goed te verzorgen – al is het wel handig natuurlijk! Iedere plant heeft zo z’n eigen behoeftes en voorkeuren, maar sommige tips zijn van toepassing op vrijwel alle planten. Ben jij niet zo gezegend met groene vingers? Gebruik dan de tips in dit artikel om ervoor te zorgen dat jouw planten er het hele jaar mooi en groen bij staan!

Voldoende daglicht

Iedere plant heeft daglicht nodig; ze gebruiken het licht namelijk om te groeien. Daar komt bij dat planten hun mooie, groene kleur te danken hebben aan daglicht. Daarom is het altijd slim om je plant op een plek te zetten waar voldoende daglicht komt. Vooral grote kamerplanten zullen echt veel licht nodig hebben. Zet ze daarom bij voorkeur in de buurt van een raam. Tip: draai de plant af en toe bij zodat deze mooi in verhouding blijft. Een plant zal altijd naar het licht toe groeien; wanneer je hem dus niet af en toe bijdraait zal de plant een kromme vorm aannemen of aan één kant grotere bladeren hebben dan aan de andere kant. Er zijn natuurlijk ook ruimtes in huis met weinig daglicht, zoals de keuken, gang en badkamer. Onderzoek dan welke planten niet zo veel licht nodig hebben; deze bestaan gelukkig ook!

Kies de juiste pot

Kies de juiste pot

Je zult merken dat wanneer je een plant goed verzorgt, deze erg snel kan groeien! De kans dat deze dan uit die mooie bloempot die je net hebt aangeschaft groeit is dan ook zeker aanwezig. Besluit dan niet om de plant in die pot te laten staan, maar schaf zo snel mogelijk een grotere pot aan. De wortels van de plant groeien namelijk ook snel en zullen altijd op zoek zijn naar water. Wanneer een plant in een te kleine pot staat kunnen er zelfs luchtwortels ontstaan. Dit zijn wortels die boven de grond groeien omdat er te weinig water uit de grond te halen is. De plant zoekt dus bovengronds verder naar meer water; wanneer je de plant overpot zullen deze wortels gewoon weer vrolijk verder zoeken in de grond en na een tijdje niet meer zichtbaar zijn!

Geef genoeg water

Dit klinkt natuurlijk als een open deur, maar planten hebben altijd genoeg water nodig. Iedere plant heeft behoefte aan een andere hoeveelheid water. Je kunt hier makkelijk achter komen door aan de grond te voelen. Wanneer de grond helemaal droog aanvoelt zal de plant water nodig hebben. Voor veel planten geldt de regel dat ze minimaal één keer per week water nodig hebben. Heb je moeite met het op tijd water geven van je planten? Er zijn erg leuke waterdispensers verkrijgbaar die je in de grond kunt steken waardoor de plant altijd beschikt over voldoende water. Extra tip: spoel de bladeren van de planten ook eens af met bijvoorbeeld een zachte straal van de douchekop of tuinslang; hier zal de plant zeker van opfleuren!  

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons