Heb je een afvalcontainer nodig omdat je gaat verbouwen? Of ga je de tuin aanpakken? Dan is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid afval en welke soorten afval je mag afvoeren. We geven je graag een paar praktische tips om ervoor te zorgen dat het afvoeren van afval op een goede manier verloopt.

Maak een inschatting van de hoeveelheid afval

Schat alvast vooraf in hoeveel afval er vrij gaat komen. Eerlijk is eerlijk: dat kan nog best lastig zijn. Maak een realistische schatting op basis van de grootte van het puin en het aantal kubieke meters. Schat daarbij liever te ruim dan te klein. Een te grote afvalcontainer is uiteindelijk een minder groot probleem dan een te kleine afvalcontainer. Wanneer je kiest voor een te kleine container, moet je nog extra een container huren, wat weer kostbaar is.

De afmetingen van containers variëren doorgaans van 3 tot 12 kubieke meter. De meeste mensen kiezen voor een container van 3 kubieke meter of 6 kubieke meter.

Maak een inschatting van de hoeveelheid afval

Controleer welke afvalstoffen zijn toegestaan

Je kunt niet zomaar alles in de afvalcontainer gooien. In de meeste gevallen is het niet toegestaan om al het afval in één container aan te bieden. Daarom is het goed om eerst te controleren welke afvalstoffen je in welke container moet deponeren. Meestal mag je in een bouwafval- of grofvuilcontainer het meeste afval wel gemengd aanbieden. Echter, geldt bijvoorbeeld voor tuinafval dat dit niet in de bouwafvalcontainer mag.

Soms moet je aparte containers huren. Denk bijvoorbeeld aan een aparte container voor schoonpuin, hout, tuinafval of grond. Zoek dit van tevoren alvast uit, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Controleer welke vergunningen je nodig hebt

Voor de meeste afvalcontainers heb je geen vergunning van de gemeente nodig. Een kleine container huren is vaak geen probleem. Toch is het een goed idee om te controleren of je echt geen vergunning nodig hebt. De regels kunnen namelijk per gemeente verschillen. Wacht niet te lang met het stellen van vragen aan het loket van de gemeente. Het beantwoorden van de vraag kan zo 1 of 2 weken in beslag nemen. De gemeente bepaalt op basis van de afmeting van de container, de duur van de plaatsing en mogelijke overlast voor je buren of een vergunning kan worden verleend.

Kun je je container op privégrond plaatsen? Dan heeft dat de voorkeur. Voor het plaatsen van een container op je eigen grond heb je namelijk geen vergunning nodig en zo heb je toch je afvalcontainer voor de deur!

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons